Στις 28 Σεπτεμβρίου 2007 ο γνωστός επιχειρηματίας και άνθρωπος των Γραμμάτων κ. Λάμπης Γ. Κωνσταντινίδης βραβεύτηκε εκ μέρους του Γάλλου Προέδρου Nicolas Sarkozy με τον Γαλλικό Φοίνικα των Γραμμάτων (Palmes Académiques) για την προώθηση της Γαλλικής γλώσσας και της Φραγκοφωνίας στην Κύπρο.

Την παρασημοφόρηση του κ. Λάμπη Γ. Κωνσταντινίδη έκανε ο Γάλλος Πρεσβευτής στην Κύπρο κ. Nicolas Galey στην παρουσία της οικογενείας του κ. Κωνσταντινίδη καθώς και γνωστών και φίλων του από την Κύπρο και το εξωτερικό. Ο κ. Λάμπης Γ. Κωνσταντινίδης βραβεύτηκε επίσης το 1993 επί Προεδρίας του François Mitterand με την διάκριση του Ιππότη του Εθνικού Τάγματος της Αξίας και στην συνέχεια το 1999 επί Προεδρίας του Jacques Chirac με την διάκριση του Αξιωματικού του Εθνικού Τάγματος της Αξίας.

Η ευχαριστήρια ομιλία του κ. Λάμπη Γ. Κωνσταντινίδη σε άπταιστη Γαλλική που ακολούθησε την παρασημοφόρησή εντυπωσίασε τους καλεσμένους για το ήθος και την μοναδική της εμβρίθεια, καθώς και για το εύρος των ακαδημαϊκών γνώσεων του κ. Κωνσταντινίδη που ενώ είναι ένας εξαίρετος διαχρονικός επιχειρηματίας, παραμένει ένας άνθρωπος των γραμμάτων και της λογοτεχνίας, αλλά επίσης και ένας δεινός χρήστης της γλώσσας. Ολόκληρη η ομιλία του κ. Κωνσταντινίδη στα Ελληνικά και Γαλλικά που αποτελεί ένα σαφές μήνυμα-ορόσημο για την νεολαία μας ακολουθεί πιο κάτω.

Στην πρώτη φωτογραφία διακρίνεται ο κ Κωνσταντινίδης την ώρα που διαβάζει την ομιλία του. Στην δεύτερη φωτογραφία, η στιγμή της παρασημοφόρησης του κ. Κωνσταντινίδη από τον Γάλλο Πρέσβη. Στην τρίτη φωτογραφία διακρίνεται ο κ. Κωνσταντινίδης με την σύζυγο του Έλενα μαζί με την κυρία Nicolas Galey και τον ίδιο τον Πρεσβευτή της Γαλλίας. Στην τέταρτη φωτογραφία διακρίνεται ο κ. Κωνσταντινίδης με τον Γάλλο Πρέσβη κ. Nicolas Galey, τον κ. Rodolph Lavoise της Ανωτέρας Διεύθυνσης του συγκροτήματος της TEFAL, τον κ. Hervé Grandjean της Περιφερειακής Διεύθυνσης του συγκροτήματος της TEFAL, τον κ. Patric Dautel Εμπορικό Ακόλουθο της Γαλλίας και την συζύγό του Monique. Στο βάθος διακρίνονται επίσης ο υιός του κ. Λάμπη Κωνσταντινίδη, Γιώργος και η εγγονή του Έλενα Πιερίδου.

Ομιλία στα Ελληνικά   Speech in French

 

CIMG7153 CIMG7165
CIMG7168 CIMG7199